Moderna Museet, analys

I denna surrealistiska målningen här över kan man en varelse som liknar en människa, och man kan nog säga att det är en man. Han står utan tröja, och är ytterst vit, så vit att man kan dra kopplingar till att han skulle vara en slags övernaturlig varelse. I ansiktet har han en stor svart mustasch och en liten skägg stubb på hakan. Han är flintskallig på toppen av huvudet men har lite hår över öronen. Mannen har smala långa ögonbryn och långa ögonfransar och blundar med ögonen. Framför honom står ett bord med en gul bok med ett rött band som hänger ut.  Framför bort, på den vänstra sidan av bilden hänger en grå gardin.  Bakom mannen högt upp till höger finns något som antingen skulle kunna vara ett fönster eller möjligtvis en tavla. Det föreställer en grå byggnad och lite himmel runt. Dessutom är det ett slags sken som faller på mannens högra sida, medans själva rummet han står i är ganska mörkt. 

Jag tycker bilden är ganska mystisk. Han ser ut att vara övernaturlig på grund av att han är så vit. Boken ser ut att kunna vara en bibel och man skulle kunna dra kopplingar från att han blundar, har en bibel och sättet ljuset faller till att han ber. När jag ser bilden tänker jag på Italien, jag kan tänka mig byggnaden i bakgrunden skulle kunna passa in där. Det som gör det mystiskt är mestadels gardinen och ljuset som faller på mannen. Var kommer ljuset ifrån? Men boken bidrar också till mystiken bidrar också en hel del.  Mannen ser dessutom ganska lugn och avslappnad ut. Det ser ut som han blir lugn av ljuset. Jag tror det finns en hel del konstnären ville säga med bilden som om bilden är en dröm eller vaka. Min personliga tolkning är att den är mystisk och avslappnande, med avslappnande menar jag att det inte finns något hysteriskt i bilden utan det är mer drömlikt.

 

Advertisements

2 thoughts on “Moderna Museet, analys

  1. Tack för din beskrivning och tolkning. Vad tror du rör sig i mannens huvud där han står? Vad var det som gjorde att du fastnade just för den här målningen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s